Konservatif Diş Tedavisi
Konservatif Diş Tedavisi Nedir?
Diş Hekimliği alanında uygulanan tedavi yöntemlerinin bazıları olumsuz sonuçları önleyici niteliktedir. Bunlar arasında konservatif diş tedavisi çürüklere savaş anlamında oldukça etkili tedavi yöntemleri arasında yer alır. Çürük oluşumunu engelleyerek, ilerlemesini durdurmak ve çürüğü temizlemek suretiyle, etkilenen diş dokusunu onarmak adına yapılan tedavi yöntemidir.
Konservatif Diş Tedavisi
Diş dolgu uygulaması konservatif diş tedavisi yöntemleri arasındadır. Bu uygulama için diş dokusunda bozulma meydana gelmiş olması gerekmektedir. Diş dokusunun çürük nedeniyle oluşması muhtemeldir. Bu durumda diş dolgusu işe estetik tekrar sağlanır. Peki diş dolgusu nedir onu açıklayalım. Diş dolgusunda farklı malzemeler kullanılmaktadır. Estetik dolgu malzemeleri ve diğer malzemeler kullanılmaktadır.
Yaygın dolgu çeşitleri ise;
• Amalgam
• Kompozit materyal
• Porselen
Amalgam malzemeden yapılmış olan malzeme gümüş renginde olmaktadır. Bu kullanım günümüzde gülüş estetiği adına tercih edilmemektedir. Kompozit ve porselen dolgular doğal diş yapısını bozmadığından dolayı daha çok tercih edilmektedir.
Diş Neden Çürür?
Dişler bazı etkenler nedeni ile çürür. Bu etkenler kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Çürük nedenleri arasında; yanlış beslenme, asitli içecek, tatlı, şekerli yiyecek, düzensiz fırçalama, yamuk dişler, tükürük gibi nedenlerden dolayı dişlerde çürüme meydana gelir.
Hastalıklara Göre Diş Çürümesi
Tükürük dişleri temizleyen, yıkayan ve yeterli miktarda üretilmesi gereken bir salgıdır. Tükürük oluşumunu etkileyen bazı hastalıklar vardır. Bunların başında şeker hastalığı, solunum problemi gibi ağızın açık kalarak daha az tükürük salgılamasına neden olan hastalıklar bulunmaktadır.
Bakteri Neden Oluşur?
Bakteri oluşumu, diş çürümesinde aktif rol alan bir sorundur. Özellikle geceleri yatmadan önce dişlerin fırçalanmaması ve artıkların dişlerde kalması sonucu bakteriler hızla yayılır. Diş çürümesindeki başlıca nedenler arasında bu neden bulunmaktadır. Diş fırçasının 6 ayda bir değişmemesi sonucu, yeterli temizlenmeyen diş fırçasından bakteri oluşumu dişleri etkiler.
Dişlerin şekerli ve tatlı gıda sonrası çalkalanmaması buna zemin hazırlar. Asitli içeceklerin de şeker oranının yüksek olmasından dolayı dişlere verdiği zarar ve yiyeceklerin dişlere tutunmasında büyük rol oynaması nedenler arasındadır. Düzenli diş fırçalamak ve Kağıthane diş dolgusu uygulaması yaptırmak bu problemi çözmektedir.